Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er en hvidvinsdrue, der typisk dyrkes i kølige klimaer. Druen er kendt for sin høje syreindhold og karakteristiske smagsnoter af grønne æbler, citrusfrugter, græs og urter som koriander og basilikum. I nogle tilfælde kan der også være noter af eksotiske frugter som passionsfrugt og ananas.

Sauvignon Blanc er en af de mest populære hvidvinsdruer i verden, og den dyrkes i mange forskellige vinregioner, herunder Frankrig (især Loire-dalen og Bordeaux), New Zealand, Chile, Sydafrika og Californien.

Druen er kendt for at producere friske og sprøde vine, der typisk serveres unge og er velegnede som aperitif eller til lette måltider som salater, fisk og skaldyr. Sauvignon Blanc kan også være en god match til retter med krydrede eller eksotiske smagsnoter.

Riesling - den sure søde

Når du smager på Riesling vin, skal du forvente vine, som en høj syre på ganen har. Det giver en prikkende fornemmelse i munden, som sætter gangi spytproduktionen, hvilket er med til at få vinen til at føles frisk. Hvordan hænger den høje syre og de søde Riesling fra Mosel sammen? Sødme og syre hænger rigtig godt sammen. Således står syren i vinen sjældendt alene. Jo mere sukker der er i en vin, jo mere tilgængelig bliver syren i vinen. Vin kan derfor godt have et meget højt niveau af syre, som dog neutraliseres af sukkerindholdet i vinen. Og det modsat kan også være gældende, at vinen indeholder så meget sukker, at den rent faktisk er for sød, men den kraftige syre i vinen betyder at vinen stadig fremstår struktureret. 

Verdejo

Verdejo-druen er en grøn druesort, der primært dyrkes i det nordlige Spanien, især i Rueda-regionen. Druen er kendt for at producere vin med en fremtrædende aroma af hvide blomster og frugt, såsom grapefrugt, fersken og pære. Vinen har en frisk syre og er ofte tør eller let krydret på ganen. Verdejo-vine er kendt for at være velegnede til fisk og skaldyrsretter, salater og lette pastaretter.

Grüner Veltliner

Grüner Veltliner er en grøn druesort, der primært dyrkes i Østrig og er en af de mest kendte druesorter fra landet. Druen har en karakteristisk høj syreindhold, som giver vinen en frisk smag og en god evne til at matche en række forskellige madretter.

Grüner Veltliner-druen kan producere en bred vifte af vine, fra lette og friske hvide vine til mere komplekse og fyldige vine med noter af honning og nødder. Vinen kan også have en let krydret eller mineralsk karakter, afhængigt af hvor druerne er dyrket.

Grüner Veltliner-druen er også blevet plantet i andre dele af verden, herunder Tyskland, USA og Australien, men Østrig forbliver den primære producent af denne druesort.