Wimmer Vine

Vine fra Mosel

Vinene fra Mosel

Kvalitetsniveauer i henhold til Tysklands vinlov

Vine uden detaljeret angivelse af deres oprindelse er i den laveste kvalitetskategori. Indtil 2009 blev de solgt under betegnelsen 'Tafelwein' (bordvin). Fra nu af hedder disse vine simpelthen 'Wein' (vin), for eksempel 'Deutscher Wein' (Tyskvin) eller 'Deutscher Wein Riesling' (Tysk Riesling) eller 'Deutscher Riesling' (Tysk Riesling), hvis druesorten er angivet.

'Landwein' (en overlegen bordvin) er vin med en regionalt typisk karakter. Det er altid tørt eller halvtørret, og dets oprindelsesområde skal erklæres på etiketten.

»Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA)« (kvalitetsvin fra bestemte vinavlsområder) skal komme 100% fra det angivne vindyrkningsområde og de druesorter, der tillades der. Det skal være typisk for druesorten og området. Ligesom 'Qualitätswein mit Prädikat' skal sådanne kvalitetsvine have bestået en officiel kvalitetskontrol (herunder en sensorisk). Den kvalitetsstyrede vin får et officielt kvalitetsstyringsnummer eller AP-nummer for kort ('amtliche Prüfungsnummer' eller 'AP-Nr.'), Som skal være på etiketten.

'Prädikatsweine' ('Prädikatvin') skal opfylde de højeste krav til druesort, modenhed, harmoni og elegance. Der er seks forskellige kvalitetsniveauer i denne gruppe, med forskellige minimumsvægte afhængigt af druesort og voksende region.


Tyske vinkategorier

Oechsle

Oechsle skalaen er vigtig at kende ift. tysk vin, da den er grundlaget for det meste af den tyske vin-klassificering. Skalaen er meget udbredt i den tyske, schweiziske og luxembourgske vinfremstillingsindustri. Skalaen måler tyngden af druemost, hvilket er en indikation af druens modenhed og sukkerindhold, der anvendes til vinfremstilling. På skalaen svarer en grad Oechsle (° Oe) til et gram af forskellen mellem massen på 1 liter og 1 kg (1 liter vandmasse). Fx en masse på 1068 gram pr. liter har en Oechsle grad på 68°. Jo højere en vin er på Oechsle skalaen, jo sødere er den.

Trocken (tør)
Modnede druer, der giver en tør, fast, mager og stram vin.

Feinherb (halvtør)
En betegnelse tyskerne bruger, når vinen er halvtør.

Kabinett (druer til dette er de tidligste høstede)
Fine, lette vine fremstillet af modne druer med lavt alkoholindhold (min. 73 ° Öchsle).

Spätlese ('forsinket høst')
Modne, elegante vine med god frugt, der høstes lidt sent (min. 85 ° Öchsle).

Auslese ('selektivt plukket')
Ædle vine fra fuldt modne udvalgte druer (min. 95 ° Öchsle).

Eiswein ("isvin")
Fra druer med samme minimum restsukker som for en Beerenauslese, der var i frosset tilstand, når den høstes under minus 7 °C og derefter knuses under frossen (min. 110 ° Öchsle).

Beerenauslese ('selektivt plukket')
Frugtfulde vine fra overmodne bær; Botrytis cinerea formen (æddelt råd) øger kvaliteten; de kan opbevares i årtier, men det er ikke muligt at høste sådanne vine i hvert årgang (min. 110 ° Öchsle).

Trockenbeerenauslese ('tørre bær selektivt plukket')
Fra skrumpede, rosinlignende ædle rodbærer udgør denne vin toppen af ​​kvalitetspyramiden; søde og honningagtige, det er af ekstrem levetid og kan opbevares i mange årtier (min. 150 ° Öchsle).Den søde sure Riesling

Når du smager på Riesling vin, skal du forvente vine, som en høj syre på ganen har. Det giver en prikkende fornemmelse i munden, som sætter gangi spytproduktionen, hvilket er med til at få vinen til at føles frisk. Hvordan hænger den høje syre og de søde Riesling fra Mosel sammen? Sødme og syre hænger rigtig godt sammen. Således står syren i vinen sjældendt alene. Jo mere sukker der er i en vin, jo mere tilgængelig bliver syren i vinen. Vin kan derfor godt have et meget højt niveau af syre, som dog neutraliseres af sukkerindholdet i vinen. Og det modsat kan også være gældende, at vinen indeholder så meget sukker, at den rent faktisk er for sød, men den kraftige syre i vinen betyder at vinen stadig fremstår struktureret.VDP – Verband Deutscher Prädikats – und Qualitätsgüter

VDP er der tyske vinforbund, der generelt anses for at være Tysklands bedste producenter. Det er et selvbestaltet forbund, hvor medlemskaber er ”by invitation only”. Der er ca. 200 producenter der er medlemmer af VDP på tværs af vinregionerne i Tyskland. For at være medlem af VDP skal den producenterne leve op til nogle standarder, der er lidt strengere end dem der står skrevet i den tyske vinlov.

Medlemmerne af VDP må pryde deres flasker med symbolet for VDP, som er en ørn prydet med drueklaser. Så står du med en flaske med dette symbol, står du højst sandligt med en fantastisk flaske vin fra en af top-producenterne i Tyskland.