MOSEL, TYSKLAND


VDP - Verband Deutscher Prädikats - und Qualitätsgüter

VDP er der tyske vinforbund, der generelt anses for at være Tysklands bedste producenter. Det er et selvbestaltet forbund, hvor medlemskaber er "by invitation only". Der er ca. 200 producenter der er medlemmer af VDP på tværs af vinregionerne i Tyskland. For at være medlem af VDP skal den producenterne leve op til nogle standarder, der er lidt strengere end dem der står skrevet i den tyske vinlov.

Medlemmerne af VDP må pryde deres flasker med symbolet for VDP, som er en ørn prydet med drueklaser. Så står du med en flaske med dette symbol, står du højst sandligt med en fantastisk flaske vin fra en af top-producenterne i Tyskland.

Oechsle

Oechsle skalaen er vigtig at kende ift. tysk vin, da den er grundlaget for det meste af den tyske vin-klassificering. Skalaen er meget udbredt i den tyske, schweiziske og luxembourgske vinfremstillingsindustri. Skalaen måler tyngden af druemost, hvilket er en indikation af druens modenhed og sukkerindhold, der anvendes til vinfremstilling. På skalaen svarer en grad Oechsle (° Oe) til et gram af forskellen mellem massen på 1 liter og 1 kg (1 liter vandmasse). Fx en masse på 1068 gram pr. liter har en Oechsle grad på 68°. Jo højere en vin er på Oechsle skalaen, jo sødere er den.


De tyske vinkategorier - de tørre og søde

Trocken (tør)
Modnede druer, der giver en tør, fast, mager og stram vin.

Feinherb (halvtør)
En betegnelse tyskerne bruger, når vinen er halvtør.

Kabinett (druer til dette er de tidligste høstede)
Fine, lette vine fremstillet af modne druer med lavt alkoholindhold (min. 73 ° Öchsle).

Spätlese ('forsinket høst')
Modne, elegante vine med god frugt, der høstes lidt sent (min. 85 ° Öchsle).

De tyske vinkategorier - de rigtig søde

Auslese ('selektivt plukket')
Ædle vine fra fuldt modne udvalgte druer (min. 95 ° Öchsle).

Eiswein ("isvin")
Fra druer med samme minimum restsukker som for en Beerenauslese, der var i frosset tilstand, når den høstes under minus 7 °C og derefter knuses under frossen (min. 110 ° Öchsle).

Beerenauslese ('selektivt plukket')
Frugtfulde vine fra overmodne bær; Botrytis cinerea formen (æddelt råd) øger kvaliteten; de kan opbevares i årtier, men det er ikke muligt at høste sådanne vine i hvert årgang (min. 110 ° Öchsle).

Trockenbeerenauslese ('tørre bær selektivt plukket')
Fra skrumpede, rosinlignende ædle rodbærer udgør denne vin toppen af ​​kvalitetspyramiden; søde og honningagtige, det er af ekstrem levetid og kan opbevares i mange årtier (min. 150 ° Öchsle).