WEINGUT BOLLIG, MOSEL


Lukas Bollig har oksen som symbol for hans vingård. Lukas forklarer valget af oksen med:

"Oksen - et imponerende dyr, der står for tålmodighed, godmodighed men også stædighed. Vores familie har været forbundet med oksen i årtier. Selv i dag taler vi om "okse", når vi er ment. Vi finder det værre forbindelser og sammenligninger med dyreverdenen. Når alt kommer til alt står oksen for egenskaber, der er afgørende i vores hverdag som vinproducenter."

Tålmodighed // Uden tålmodighed fungerer den gode vin ikke. Vi er ofte nødt til at udvise tålmodighed, hvad enten vi arbejder i vingården, når druerne modner eller under gæringsprocessen i kælderen. Naturen har ofte sin egen betydning, som vi ikke kan påvirke, men kun vente tålmodigt.

Stædighed // En vinproducent har også brug for denne kvalitet. Hvis du vil vinificere god kvalitet, skal du få hovedet rundt her og der og holde fast ved din filosofi.

Weingut bollig er et godt eksempel på, hvordan vi arbejder med at finde nye producenter. Jeg læste første gang om vinene fra Lukas Bollig i forbindelse med nogle fantastiske vurderinger af hans vine i Mosel Fine Wines; en uafhængig udgivelse som udkommer 5-7 gange om året, som har fokus på vinene fra Mosel. Derefter aftalte vi et besøg hos ham i sommeren, hvor vi var på tur i Mosel for at smage 2019 årgangen og ikke mindst finde nye producenter.

Vi ankommer til Lukas' vingård, hvor vi bliver taget imod af hans tante, som fortæller Lukas er blevet forsinket i marken. Efter lidt tid, træder Lukas ind ad døren. En ung fyr, stor kasket og hipsterskæg. Mens vi smager hans vine, har vi en hyggelig snak om hans vingård, historien bag og meget mere. Det viser sig, at efter Lukas har færdiggjort sin uddannelse inden for, overtog hans Onkels vingård i 2015. Han har sine egne holdninger til, at hans vin skal være moderne, men stadig være karakteristiske for Mosel og de marker han har parceller på.


Bollig er en lille vingård, som kun producerer ca. 15.000 flasker om året. Vinmarkerne ligger alle omkring landsbyen Wintrich - fra den flade dal op til de barske skiferklipper. Det giver et perfekt sted for hver vin og hver druesort. I dalen, tæt på Mosel-floden, vokser de friske Rieslings, hvor den kølige brise, som floden fører med sig, skaber præcise, stimulerende vine.

Husets bedste Riesling vine kommer fra druer på Ohligsberg marken; et af de bedste og mest berømte steder i Mosel. Wintricher Ohligsberg - stejl, stenet, varm. Det bliver varmt der om sommeren, mens det er endnu køligere nede i dalen. Den stejle hældning fører til maksimal eksponering for sol, og de mørke skifersten opvarmes korrekt. Det betyder, at druerne især modnes her og danner ekstraordinære aromaer.

Lukas Bollig overtog vingården i 2015 fra hans onkel. Derfor er det utroligt, at så hurtigt og i så ung en alder fik så gode anmeldelser i Mosel Fine Wines, hvor fire af hans vine fik 92-93 point (op til 100). Det vidner om fantastiske vine og ikke mindst et talent for at lave gode Riesling vine. Vi taget 6 vine ind i sortimentet fra Weingut Bollig:

  • Ohligsberg Kabinett - 93 point i Mosel Fine Wines
  • Urgestein trocken - 92 point i Mosel Fine Wines
  • Urgestein feinherb - 92 point i Mosel Fine Wines 
  • Riesling trocken - 87 point i Mosel Fine Wines
  • Secco Hvid
  • Secco Rosé